Elever som mår dåligt

Elever som mår dåligt, på olika sätt, möter jag dagligen i de skolor jag jobbar på. De flesta blir förvånade när jag frågar hur de mår, för de är vana vid att ingen bryr sig om det.

Var inte rädd för att fråga
Du behöver bara ställa frågan ”Hur mår du?” och sen invänta ett svar. Du behöver inte lösa elevens problem, men det är oerhört viktigt att de märker att de syns och att någon bryr sig. Räkna med att du oftast får svaret ”Bra” tillbaka, för det är svårt att berätta om något som inte är bra.

Fortsätt fråga och lägg märke till
Fortsätt fråga. Visa att du bryr dig om. Tala om att du är orolig och varför du är det. Till slut infinner sig tilliten och eleven öppnar sig.

Förmedla vidare
Informera om att du har anmälningsplikt om det är något allvarligt, men att du finns kvar som stöd i skolan tills eleven kommer till rätt instans. Givetvis finns du kvar även när eleven vill prata med dig utöver det, glöm inte att tala om det.
Tänk på hur du själv skulle vilja bli bemött när du mår dåligt och gå efter det. Det räcker långt, oerhört långt, med att du är en medmänniska som bryr sig.

Total Page Visits: 1102 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.