Intervju om skolan förr och nu

Häromkvällen ringde ett av mina barnbarn som är 7 år. Hon hade fått en uppgift i skolan och den bestod i att intervjua någon om hur skolan var förr. Naturligtvis frågade hon sin mamma, som hänvisade till mig istället.

Det var frågor om hur det var i skolan, hur lärarna var, vad vi gjorde på rasterna, vilka ämnen jag hade tyckt bäst om… och så vidare. När jag sa att ”på min tid i skolan fick vi sitta still och vara tysta” hördes ett ”åååååå” i luren. Sen sa hon att hon måste ha hörlurar på sig för att det var så jobbigt i klassen när alla pratade högt och skrek. ”Jag vill också ha tyst”, sa hon sedan.

Det var givande samtal mellan intervjufrågorna (som hennes mamma skrev ner via högtalartelefonen). Många kommentarer och jämförelser. Tänk… 7 år och redan få uppleva så mycket av det jobbiga i skolan. Vad tragiskt!

Hur ska vi kunna få en bättre svensk skola? En gång i tiden var den det, enligt alla rapporter och undersökningar som synts i media på senaste tiden. Nu backar Sverige vad det gäller det kunskapsmässiga.

Något jag reagerar på – och det gjorde även mitt barnbarn – är att det inte finns någon välskrivning i skolan idag. Att texta, skriva och framförallt stava var ett absolut krav! Det tycker jag det skulle vara än idag!

NU lär de sig att hela tiden belöningssystem och bekräftelse via datorer, mobiler och ipads. På mina lektioner får de traggla grammatik och jag säger alltid till om felstavningar. Idag finns inte det kravet, men jag anser att det är viktigt!

ALLA bör kunna stava rätt och skriva tydligt!

Vad tycker du i denna fråga?

Total Page Visits: 4133 - Today Page Visits: 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.