När är dags att vakna upp?

Tankar
”Ibland önskar man bara att allt skulle stanna upp”, tänkte hon med en suck. Varför detta jädra tempo överallt? Prata i mobilen ska gå snabbt. Handla och packa ner varor ska gå blixtsnabbt, innan nästa kunds varor kommer på bandet. Möten på jobbet ska avklaras snabbt. Alla pratar fort, fort, fort. Även på den förbaskade tv-apparaten… alla skriker ”Vi har ett resultaaaaat!”
”Fy fan rent ut sagt”, tänkte hon irriterat.

Helt plötsligt, när hon blev knuffad i väntan på tunnelbanan, bara brast allt. Hon ställde sig intill en stolpe och tittade på folk som trängdes, stressade, sprang som galningar för att hinna med ett tåg… till vad?.. och varför? Nästa tåg skulle för tusan strax rulla in igen!

Hon blundade en stund, drog ett djupt andetag och ville utestänga alla ljud… allt gnissel från tunnelbanans skenor, allt mobilpratande, gråtande barn, skrikande tonåringar, aggressiva fylltrattar… ALLT! Hon ville bara bort från allt, bort, bort, bort. Långt bort… långt-bort-i-stan… bara bort.

Orsak och verkan
lötsligt fnittrade hon till, kände ett obeskrivligt lugn, tog några steg framåt, kastade sig ut… flög, flög, flöööööög…  
Människor som stod närmast sa efteråt att hon log och såg lycklig ut.

Folk skrek, någon svimmade, tågets bromsar skrek gällt, blodet sprutade upp läng den motsatta väggen av perrongen. Folk sprang som panikslagna myror. En del stod stilla med gapande munnar. Några grät medan andra ringde på mobilerna och berättade vad som hänt.
Ytterligare några började filma eller ta kort. Något att visa upp på nästa fest eller sammanslutning av annat slag. Som en jägare, fast bytet inte blev nedlagt av personen ifråga.

”Fy faan”, skulle hon säkert sagt, hon som blev massakrerad under tåget. Hon som för första – och enda – gången i sitt liv blev uppmärksammad och skulle hamna på löpsedlarna. För att inte snacka om alla soffdebatter.
Enda gången hon blev känd och uppmärksammad var när hon tog livet av sig. Vilken jävla tid vi lever i!

Eftertanke
Vänta lite nu, hörru! Vi backar bandet en aning! Hmmm… vad ska hända då? Inget om Lenas liv… nej då, så förväntat ska det inte bli. Varför skrev jag detta nu då? Jo, såhär är det… tänk efter ett tag, sätt dig ner och TÄNK EFTER!

Men människa, sätt dig ner! Sluta stressa ett tag! Ja just det… tag ett djupt andetag och aaaandas.  Är det inte dags att vakna upp? Sluta spring i detta evinnerliga ekorrhjul? Sluta gå i lämmeltåget till och från jobbet. Sluta med alla ”måsten”… och börja LEVA!

Frågeställningar
Vart tog livet vägen? Vart tog lusten och skratten vägen? Vart tog empatin vägen? Vart tog kärleken, lyckan, omtanken och samtalen vägen? Vart tog känslan vägen? Vart tog vi vägen… jag … DU … vart?

Hur länge sedan var det du drog upp ett grässtrå och kände med fingrarna
längs stjälken?
Hur länge sedan var det du såg små hoppande grodynglen på skogsstigen
efter regnet?
Hur länge sedan var det du hörde ljudet av knastrande grus när cykelhjulen snurrar utmed landsvägen?
Hur länge sedan var det du plockade blåbär och blev blå om fingrarna?
Hur länge sedan LEVDE du?
Hur länge sedan var det du lyssnade – verkligen L-Y-S-S-N-A-D-E på dina barn?

Uppvaknande
Ibland behöver vi vakna upp. Vi behöver vakna upp oftare, anser jag. Vad anser du?
Ofantligt många mår dåligt idag. Vi går mot ett kontaktlöst samhälle. Vi har inte tid – eller ork – att lyssna på varandra. Familjer kan sitta i varsitt rum och äta, spela på datorer. glo ner i mobiler eller Ipads. Inser ni inte hur farligt detta är? Vad VET ni om varandra i familjen? Egentligen?

Du… ja just du… som läser detta, vakna upp innan det är försent. Innan du eller någon du känner gör som kvinnan i min fiktiva historia. Det smärt-samma är att det egentligen inte är fiktivt, för det händer i verkligheten med ojämna mellanrum. Olika levnadsöden som vi läser om i tidningarna och förstrött bläddrar vidare. DET är tragiskt!

Livet kan vara så kort, så kort… tänk på att imorgon när du vaknar, den dagen är den första på resten av ditt liv. Gör något av den… LEV! Upptäck! Njut!

Total Page Visits: 1518 - Today Page Visits: 1

2 tankar kring ”När är dags att vakna upp?

  1. TACK IB. Du har träffat Bulls Eye! Mycket bra! Jag erkänner att jag inte kan låta bli att engagera mig, men kan ju göra det i lugn och ro. Filmen ”Falling down” med Michael Douglas brukar jag tänka på när stressen blir för hög. Ett råd till dig som verkligen tycker att stressen och omänskligheten skadar. Se den filmen!

    1. Tack för din kommentar, Björn. Den filmen rekommenderar även jag till er övriga läsare. Stress är förödande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.