Sommar och sol och koskit i hagen

Nu är det äntligen sommar med solsken och koskit i hagen. Minns mina barndoms somrar i Hälsingland och Rimbo. Ladugårdar, kossor, grisar, hästar, höns och allt som hör till. Det är synd att barn idag inte kan få tillfälle att ha sådana sommarlov.

När jag hade pryo i skolan (numera heter det prao) valde jag att vara på Berga Lantbruksgård. Det var lärorikt till tusen att känna på hur tungt det är med skötsel av djur och lantbruksgöromål samt oerhört fysiskt krävande.

Det jag aldrig klarade av var att närma mig tornet med ensilage. Kräktes och fick andningssvårigheter. Desto roligare var det att hjälpa till med nyfödda kultingar och lägga dem under värmelampor. Stanken till trots var det en vacker upplevelse att ha med mig i livet.

Vintertid var det att lasta timmer med hjälp av hästsläp. Jag stod i snö upp till halva låren och skulle lyfta med saxkrok… jag klarade inte av det. Vägde ton. Tjejerna som jobbade med det bara garvade och lyfte på plats. Vilka biceps de hade minns jag!

Tanken var att bli veterinär men livet gör sina egna varv och det blev annat. Träffade barnens pappa när jag var 15 bast och han 20. Det rullade på i 35 år och jag var verksam inom IT. Det var lååååångt ifrån veterinärlivet. Tänk så det kan bli… tänk så det kan gå.

Hur har det varit på din resa i livet?

Total Page Visits: 3559 - Today Page Visits: 2

6 tankar kring ”Sommar och sol och koskit i hagen

  1. Tänk så olika ödets lotter faller. Men å andra sidan undrar jag om inte livet har sin egen regi för oss människor. Det gäller för oss att kika bakom det regisserade livet och smyga iväg på egen hand, inte sant?

    1. Håller med dig till fullo. Agera och tänka, leva och upptäcka utanför den vanliga grå boxen är livskvalitet.

  2. Hej Mellan. Vet du att vi har Berga gemensamt? Jag praktiserade ett år och gick sedan 2-årslinjen och var klar 1959. Jag känner väl till silostornet och hur många bävade för att jobba i det i samband med grönfödersäsngen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.