Tankar om medicinering

Jag skrev tidigare att jag blev opererad för bröstcancer den 10 juni.
Efter det har jag gjort nya undersökningar och varit på återbesök.
Nu har jag hamnat hos Onkologen, som är nästa fas efter Kirurgin.

Hormonell medicinering
Nu är tanken att jag ska börja äta Tamoxifen, en tablett/dag under 5 år. Jag kan börja med det innan jag får komma på strålning varje dag under 3 veckor.
Cancertumörer reagerar på kvinnligt hormon, östrogen. Medicinen blockerar möjligheten för cancercellen att kunna växa av det.
Efter att ha läst om biverkningarna som står i förpackningen har jag blivit rädd för att ta den, helt enkelt. Samma står i FASS: risk för blodpropp, cancer i livmoderslemhinnan, cancer i levern, stroke, blodvallningar, blödningar från underlivet, nattliga svettningar, depression…….. listan är jättelång!

Läkartidningen
På nätet läste jag i Läkartidningen att både läkare och forskare anser att det är svåra biverkningar och att det kostar samhället mycket i och med det. Även enskilda personer får det jobbigt i sitt fortsatta liv.

Så många som 50 % av kvinnorna med denna medicinering efter sin bröstcancer-operation, lägger av med att äta den innan 5 år har gått. Av dessa är det 74 % som lägger av inom det 1:a året! Det är siffror som oroar läkarkåren, och det borde det göra!

Statistik
Enligt Läkartidningen, nr 07/2017, minskar risken för återfall med 41 % och för dödlighet gäller minskning med 31 % under användandet av Tamoxifen.

Dagens Medicin
I artikeln som publicerades 2018-06-03 står det intressanta saker.
”Med hjälp av data från tidigare kliniska studier avslöjar svenska forskare nya sätt att exempelvis bedöma vem som kan slippa systemisk tilläggsbehandling”. Nu gäller detta givetvis de kvinnor, likt mig, som är lågt riskade gällande förnyad bröstcancer. Det har däremot inte börjat fungera i verkligheten ännu.
Martin Sjöström och hans kollegor anser (citat): att bättre kunna identifiera individer med extremt låg återfallsrisk är viktigt för att undvika överbehandling.
Förutom kostnaderna ger systemisk tilläggsbehandling ofta biverkningar. Därför är det viktigt att på ett bättre sätt än idag kunna bedöma vem som kan avstå behandling som inte tillför något. Riskskalan är kontinuerlig, men här skapas underlag för diskussion om vilken risk som är acceptabel, exempelvis beroende på patientens biverkningar, säger Martin Sjöström.”

Jag har meddelat att jag gärna vill ha ett möte på sjukhuset med min kontaktsköterska för jag har lite frågeställningar om detta, som berör just mig och min situation.

Du som läser detta, om du äter hormontabletter får du mer än gärna skriva hur det har gått – eller går – med det och vad du har för biverkningar. Vi är många som både vill veta – och redan vet – verkningarna av den.
Hur blev ditt liv efter din bröstcanceroperation?
Vad äter du för medicin och hur reagerar din kropp på den?


Total Page Visits: 1232 - Today Page Visits: 1

1 tanke kring ”Tankar om medicinering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.