Vad innebär sorg – egentligen?

Ledsamhet
Sorg

Vad sorg är
Det florerar en hel del myter i vårt samhälle. De jag närmast tänker på är de som förknippas vid olika slags livskriser, så här är en liten förklaring på vad sorg, sorgbearbetning och oförlöst sorg är.

Vad innebär sorg?

 • Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion vid en förändring av ett välkänt livsmönster.
 • Sorg är känslomässig, inte intellektuell.
 • Det går inte att läka hjärtat med hjälp av intellektet, eftersom det är fel redskap för uppgiften.
 • Sorg förknippas oftast med dödsfall, men sorg kan bero på en rad olika förluster och förändringar.


Vad innebär sorgbearbetning?

 • Sorgbearbetning innebär att du får tillgång till verktyg du skulle ha fått som barn.
 • Om vi gör det vi alltid har gjort, så får vi det vi alltid har fått. Om vill vi ha ett nytt resultat, så behöver vi göra på ett nytt sätt.
 • Tiden läker inte alla sår. Det tiden gör är att gå. Det är vad man gör under tiden som avgör om man får läkning eller inte.
 • Sorgbearbetning innebär att ha tillgång till sina positiva minnen, utan att de störs av ånger och samvetskval.
 • Sorgbearbetning innebär att kunna förlåta andra genom att ge upp hoppet om en annorlunda och bättre gårdag. Att förlåta är en handling – inte en känsla.

Vad innebär oförlöst sorg?

 • Oförlöst sorg beror oftast på något okommunicerat av känslomässig natur. Det kan vara både något negativt och positivt. Något som inte hann sägas.

Sorg är en naturlig och känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Men samhället lär oss inte hur vi gör när vi förlorar något eller hur vi ska göra när vi möter någon som har förlorat något. Däremot får vi tidigt lära oss hur vi skaffar saker, hur vi skaffar bostad och lån, hur vi livräddar mm.
Tyvärr så är det inte fullt accepterat i vår kultur att vare sig visa eller prata om negativa känslor. Resultatet blir obearbetade känslor som kapslas in och det mår ingen bra av.

Total Page Visits: 3018 - Today Page Visits: 1

1 tanke kring ”Vad innebär sorg – egentligen?

 1. Oförlöst sorg? Det kan vara en svår nöt att knäcka. Vet inte om jag är säker på att jag kan beskriva en oförlöst sorg för mig själv. Sorg för mig är ofta något övergående som med jämna mellanrum poppar upp och spelar mig spratt. Att det handlar om att inte intellektualisera det köper jag. Men det hjälper inte alltid då mitt intellekt tar över. Det får bli ett arbete framöver. Vem vet jag kanske inte är alldeles ensam, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.